Sist vi skrev om Rolf Ericson bil i Falun var når de ble utnevnt til årets verksted for billakkering på Automessen 2020. Nå er vi her for å prate mer om deres lakkeringsanlegg med Anders Holmgren som er skadesjef og Anders Skogqvist som er prosjektleder.
I et hjørne i lakkeringsverkstedet står det en bil og den ser virkelig ikke ut som den hører hjemme. Men på gulvet er det små riller som skinner. Det er et anlegg som flytter kjøretøyet med sideforflytting. Skinnene går i følgende rekkefølge: fra forberedelse på lakkeringen, primer, lakkering og tørking for å gjøre det klart til undersøkning.
– Det vanligste spørsmålet vi får rundt dette anlegget er om det er vanskelig å tilpasse utstyret andre rekkefølger om det vil være behov for det. Men det er det ikke. Om det er behov for det, så kan vi flytte bilen ned fra skinnene og endre rekkefølgen, sier Anders Skogqvist og ler. Vanskeligere enn det er det ikke.
Et trykk er nok
En annen fordel er at de som arbeider med bilen ikke behøver å ta seg inn i bilen for å flytte den. Det holder å trykke litt på den for å få den i neste posisjon.
– Alle unødvendige arbeidstrinn har blitt tatt bort så langt det lar seg gjøre, forteller Anders Holmgren. Det var oppgaver som bare stjal tiden vår. Nå har vi halvert tiden bilen er inne på verkstedet. Og selv om vi ikke har de billigste timesprisene, så sparer vi penger nesten hver eneste gang. Blant annet på grunn av at forsikringsselskaper ikke behøver å betale leiebil mer enn det er nødvendig.
Bare fordi man har mange biler på parkeringsplassen betyr jo ikke at man har mye å gjøre. Det er jo bare de bilene inne på verkstedet som arbeides på som teller.
– Med det nye anlegget kan vi også utføre et mer omfattende skadearbeid, samt flere forsikringssaker, og akkurat det har vi ingen problemer med.
Arbeidsmiljø i fokus
Når vi snakket sammen sist, så var det angående arbeidsmiljøet og det er fortsatt noe vi har søkelys på.
– Bare fordi man er effektiv og fokusert så betyr det ikke at man ikke skal bry seg om sine medarbeidere. De skal alltid ha et godt arbeidsmiljø.
Rolf Ericson er selv 77 år og det er ganske imponerende at han aldri nøler med å gjøre ting ordentlig. Man skal aldri være grådig.
Det at bedriften er en familiebedrift er noe som skal sitte i veggene. Det personlige, men også det genuine og faste, er saker som gjør at alle sammen er stolte og glade over å ha dette som vår arbeidsplass. Kanskje er det også en sak som gjør at vi er blant topp fem på nesten alle topplister for lakkerings- og skadeverksted.
– Nå er det den yngre generasjon vi ønsker å gjøre interessert i virksomheten vår og det vi erfarer er at ungdommer i videregåendealderen får et helt annet bilde av det vi holder på med her.
Ombyttede roller
En forutsetning for at vi skal kunne jobbe riktig sammen er at de ulike yrkesgruppene forstår hverandres arbeidsoppgaver. For en stund siden hadde vi ett internt prosjekt som vi kalte for “ombyttede roller”. Vi delte opp de ansatte i par og hvert par bestod av en platearbeider og en lakkerer. Den ene fikk gjøre den andres arbeidsoppgaver for å få en større forståelse for den andres jobb.
Sluttresultatet var langt over forventningene. De hadde alle gjort et godt stykke arbeid, men fremfor alt hadde de alle fått en helt ny innsikt i hverandres arbeid.
PDF 🇳🇴
PDF 🇸🇪