Her utdannes fremtidens lakkerere

Her utdannes fremtidens lakkerere

Lugnetgymnasiet i Falun er en av de videregående skolene i Sverige som utdanner lakkere. Det er mulig å søke seg inn hvor som helst i landet, og i høst får elevene en ny lakkboks å bruke til studiene.

På denne videregående skolen har de nettopp kommet i gang igjen etter sommerferien, men for Bolest sine montører og prosjektledere gjenstår det kun å overlevere anlegget.

En stram timeplan

– Vi holdt på i den gamle lakkboksen frem til midten av juni. Deretter ble det gamle anlegget revet ned i tide til skolestart, siste august, da den nye boksen var klar for bruk, forteller Mikael Karlsson som er rektor på Lugnetgymnasiet.
– Den gamle brukte direktevirkende elektrisitet, og dette var en av grunnene til at Falu kommune bestemte seg for å investere i en ny og mye mer kostnadseffektiv lakkboks.

Ung lærerstab med kompetanse

Mikael forteller at kjøretøyprogrammets lærerstab har en ung gjennomsnittsalder på rundt tretti år. Og at alle lærere er utdannede eller er i prosessen av å utdanne seg pedagogisk. Kjøretøyprogrammet tar inn trettito elever, og åtte av dem vil fokusere på lakkering.
Mikael skynder seg videre til neste møte. Det er en travel dag og klokken 13:00 er det gjennomgang av lakkboksen sammen med lærere og elever.

Fra venstre: Mikael Karlsson, rektor og Camille Brinkemar, lærer fra Lugnetgymnasiet og Kenneth Bjerkesmoen, prosjektleder på Bolest. 

Flere kvinner i bransjen

Camille Brinkemar er lærer på kjøretøyprogrammet. Hun gleder seg over at i dag er det ikke lenger bare gutter som søker denne utdanningen.

«Men, gutta, har dere ikke noe garderobe?»

Det har skjedd mye de siste par årene. Det er ikke alltid verkstedene henger med. Med en slik blandet arbeidsstyrke kan det være behov for to garderober, noe som ikke finnes på alle arbeidsplasser.
– Vi hadde en kvinnelig elev som var ute på praksis hvor det bare var én garderobe. Eleven henvendte seg til de mannlige medarbeiderne sine og sa «Men, gutta, har dere ikke noe garderobe?», forteller Camille og ler før hun snart blir alvorlig.
– Det er jo ikke alle som klarer å håndtere det slik. Men, for en stund siden ringte en verkstedseier og spurte om kjønnsfordelingen. «Bra,» sa han, «da skal jeg bygge to garderober i det nye verkstedet».

Besøker skoler til høsten

I løpet av høsten kommer Camille til å markedsføre Lugnetgymnasiet sitt kjøretøyprogram. Jeg kommer til å besøke mange skoler og fortelle om virksomheten vår. Det er fortsatt vanskelig å rekruttere folk til industrien.

Høstsemesteret på Lugnetgymnasiet starter med et splitter nytt lakkeringsanlegg fra Bolest.

Effektivt arbeid var nødvendig

Montørene hadde to og en halv måned på seg til å rive den gamle boksen, bygge den nye, og ferdigstille alt.
– Montørene fra Bolest har vært helt fantastiske, forteller Tommy Karlsson på Byggtjänst i Falun som var hovedentreprenøren for prosjektet. Vi hadde selvfølgelig vår tvil en gang i blant om vi kom til å kunne holde oss til den stramme tidslinjen, men alt har gått veldig bra.

Gjennomgang av boksen

Kenneth Bjerkesmoen som var Bolest sin prosjektleder er utrolig stolt over det ferdige anlegget.
– Målet vårt har vært å gi kundene en rimelig, effektiv og høykvalitets helhetsløsning som er tilpasset deres spesifikke behov. Jeg ser frem til å møte elever ute på jobb rundt om i landet som har fått sin opplæring i dette fantastiske anlegget.

Gjennom de store vinduene kan elevene følge med på arbeidet som skjer i boksen. 

Noen fakta om anlegget

  • Lakkboksen: 7 x 4 meter
  • Tørkeovnen: 7 x 3,5 meter
  • Takhøyde: 2,70 meter
  • Ventilasjon: Vertikal, tilluft i tak, avtrekk i gulv. Gulvavtrekket har en pop-up-mekanisme som gjør det enkelt å skifte filter. Avtrekket filtreres i tre trinn, to trinn i lakkboksen og et trinn ved ventilasjonsaggregatet.
  • Belysning: LED-belysning med 2 000 lux
  • Øvrig: Løftebord i midten av lakkboksen for enkel tilgang i lave høyder, og det er også mulig å senke løftebordet for enklere tilgang til taket på kjøretøyet. Forflytningsskinne på siden gjør det enkelt og ukomplisert å flytte kjøretøyet mellom lakkboksen og tørkeovnen.
Her ser du en gjennomgang av hvordan panelet til boksen og tørkerommet fungerer.

Rapporten i PDF-format