OKTB2 Män som skakar hand

Lakkboksen for en ny generasjon med lakkerere

OKBT Vestoppland er et opplæringskontor for de som vil jobbe innenfor bilbransjen. Nå har de laget en egen lakkboks for undervisning.

Petter Kristiansen er en av veilederne som jobber på skolen, og har spesielt ansvar for de 25 elevene Disse er fordelt på fire fag. Bilskade, billakk, bilpleie og Chassispåbygger.
– Elevene som kommer til skolen vår for å utdanne seg går en fireårig utdanning. To av disse årene er teoretiske, og de to siste årene er mer praktiske. Det er her den nye CMC boksen vår fra Bolest kommer inn i bildet.
Boksen er spesiallaget med vinduet langs den ene siden for at man skal kunne se hva som skjer inne i boksen og blandingsrommet direkte fra klasserommet, forteller Petter.

Stor etterspørsel

Det er stor etterspørsel etter lakkerere i bilbransjen, og det betyr at det er relativt enkelt å komme inn i arbeid etter utdanningen er fullført.
OKBT Vestoppland er de første i Norge med denne typen komplett lakkboks, som er spesiallaget for undervisning.
De valgte en CMC-lakkboks fra Bolest. CMC lages i Italia og de kommer i forskjellige størrelser og design.

Øye for detaljer

-For å bli en god lakkerer må man ha et godt øye for detaljer, og det blir enklere om man er løsningsorientert, forteller Petter.
-Vi har sett en økende interesse for lakkeringsyrket, og det kommer flere og flere elever til oss for utdanning hvert år.

Enda bedre undervisning

Den nye lakkboksen monteres av italienske montører i samarbeid med Bolest. Boksen kommer til å gi mange muligheter til å øke og forbedre utdanningsnivået, forteller Petter, som selv har arbeidet som bilskadereparatør og har en genuin interesse for både biler og motorsport. Han har blant annet deltatt i Rally Sweden flere ganger.
– Det føles veldig bra å formidle kunnskap til den neste generasjonen om hvordan man reparerer og lakkerer biler. Mange elever er imponerte over å se en bil som går fra skrot til skinnende ny.


Litt om anlegget
Lakkboks
7 meter lang og 4 meter bred, med innkjøringshøyde på 2,66 meter. Vinduspartiet er 3,5 x 1,2 meter. Boksen har vertikal ventilasjon med tilluft fra et filtertak og utsugning gjennom et gittergulv. Midt på gulvet finner du et sunkent Herkules-løftebord. Boksen har også to-trinns filtrering. Belysningen ligger på 1 000 til 1 300 lux.
Blandingsrom
Blandingsrommet har en Drester Boxer DB44C-sprayvask. Det er også en Formeco-gjenvinner for løsemidler. Rommet har også et aggregat på ca 3 600 m3/t for å sørge for at alt går som planlagt.


PDF»