Når kun det beste er godt nok.

Det finnes båter, og det finnes fine båter. Og så finnes det Windy Boats i Västervik, som de siste årene har styrket varemerket sitt når det gjelder båter i den eksklusive luksusklassen.

Vi spør om det går an å sammenligne Windy Boats med et bilmerke. Kan det la seg gjøres?

– Nei, det går nok ikke, fordi vi både har båter som mange har råd til å kjøpe, i tillegg til de båtene som er spesialbygde luksusbåter. Noen av dem er bare produsert i ett eksemplar, forteller produksjonssjef Robert Dahl.

Trodde det var militæret
Og apropos luksusbåter, så er det full fart på fabrikken. I morgen skal deres nye SLR/SR60 lanseres med stort hemmelighold som resultat, som denne dagen før premieren.
Det er en såkalt T-top-båt. Den første ble lansert i 2009, og da den dro på sin jomfrureise utenfor Västervik, var det ikke mange av de som så den som visste at den var produsert på et verft i samme by.

– Det var noen som sa at det måtte være militæret som prøvde ut den nye båten sin, ler Robert. Den var svart, og det fantes ikke så mange svarte båter på den tiden.

Man blir aldri fornøyd
Når vi kommer til lakkboksen møter vi Jörgen Möller, som er ansvarlig for plast og lakk. Han har jobbet på samme arbeidsplass siden 1984. Da het firmaet Storebo.

– Jeg har dratt på noen korte utflukter til andre firmaer, men har alltid kommet tilbake hit. Jeg trives her fordi jeg elsker båter, sier han.
Hvordan er det da å være ansvarlig for lakk i et firma som alltid skal ligge i det absolutte toppsjiktet?

– Man blir aldri fornøyd, sier Jörgen og sukker. Dessuten blir man veldig flink til å finne feil. Ta for eksempel det å lakke med svart farge. Du skal ikke kunne se hvor overflaten er når du ser på den. Så bra skal det være.
Med den nye lakkboksen kommer de til å kunne lakkere alle detaljer, samt dekk og skrog, til de aller fleste båtene de bygger.

Skal også herde epoksy
Lakkboksen skal ikke bare tørke lakk, men også herde epoksy. To av lakkererne lytter andektig når utsendinger fra leverandøren Bolest forteller hvordan de kan bruke den nye boksen sin.

De er helt klart ivrige etter å få begynne arbeidet i lakkeringsboksen, som kanskje har en av de vakreste utsiktene vi har sett: solen som skinner på Västerviks vakre skjærgård.