modern lackeringsanläggning till Hagaberg

Nytt, moderne lakkeringsanlegg til Hagaberg

I februar i år kom det en ordre til Bolest om å bygge en ny lakkboks og et nytt fargeblandingsrom med miljøsmarte løsninger til Hagaberg. Hagaberg er en bedrift som har spesialisert seg på effektive og justerbare enheter for gaffeltrucker.

De seneste årene har etterspørselen økt, som i tur krever økt produksjonshastighet. Blant annet har tørkeprosessen vært en flaskehals i produksjonen. En ting som er litt spesielt er at denne boksen kommer til å ha horisontal ventilasjon.

Det vanligste er vertikal ventilasjon med innsug i taket og utsug i gulvet, men det kommer det ikke til å være i dette anlegget.

I første etasje kommer lakkboksen, fargeblandingsrommet og tørkerommet til å bygges. Etasjen over kommer til å romme de enhetene som trengs for å transportere luften.

Bra for både lommeboka og miljøet
– Vi gjenvinner ikke luften fra tørkerommet, men vi resirkulerer varmen, sier Kenneth Bjerkesmoen som er Bolests prosjektleder for anlegget.

– Det finnes mange ting man kan gjøre for å spare energi, samt til slutt også spare både miljøet og penger. Fargerommet har for eksempel blitt utrustet med en Drester Dynamic Triple – et resirkuleringsapparat for løsemiddel.

Dette er en økonomisk og miljømessig smart løsning på et avløpsproblem. Vi gjenvinner thinner som er nødvendig for å rengjøre lakkpistolen om den benyttes sammen med oljefarger.

Det som blir igjen, er nesten utelukkende lakkrester. Den er enkel å bruke og holder løsningsmiddelet renere som i tur resulterer i bedre rengjøring av sprutpistolene. Svinnet av løsningsmiddel på verkstedet minimeres og kostnadene senkes dramatisk.

Fargeblandingsrommet skal også sikkerhetsklassifiseres ettersom det er eksplosjonsfare når visse farger brukes. Det stilles krav til avløp, belysning og litt annet.

Tørkerommet varmes opp med vannbåren varme som også minsker miljøpåvirkningen og er et mye bedre alternativ for økonomien.

Økt produksjonshastighet
Anlegget ventes å stå klart i dagene som kommer og da kommer også Hagabergs produksjonshastighet til å kunne imøtekomme kundenes etterspørsel av enheter til gaffeltrucker.

Utenom at selve lakkboksen har horisontal ventilasjon kommer den også til å være utrustet med LED-belysning som lyser opp og har en levetid på opptil 70 000 timer. Om boksen brukes åtte timer om dagen utenom helg og ferier betyr det at dere ikke trenger å se over belysningen før om 38 år.

På det tidspunktet håper vi at det veldig mange kunder som har fått nye effektive gaffeltrucksenheter.

Sprängskiss på lackeringsanläggning